Intermittent packet loss to WAN - seems random

Comments

5 comments

  • Avatar
    mobius strip

    Assuming you've tried restarting the FW Gold between customizations changes, and there might be a better approach, but I really think to get a definitive diagnosis your options seem to me that either:

    A) you might need to keep going and try your approach with 1pc + Firewalla Gold + Tplink in AP mode first without the VPN running, and then set docker to not auto start on reboot if you have it set to do so and properly reboot the FW Gold once more to see.

    or

    B) file a support request and give Firewalla team access to your FW Gold as described in the help section so they can look at what's going on and try to see for themselves if they can spot the problem (including doing possible hardware diagnostics?) short of stopping docker service and reboot with it running.

     

    Sounds pretty aggravating though, for sure. Please let us know what happens!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MarkW

    Thanks. Fortunately, Firewalla support was great and helped me isolate the problem. For some reason the FWG and my cable modem weren’t negotiating a link properly. I put a dumb switch between them which forced/tricked them both into properly negotiating 1gig full duplex. Everything is working fine now. I’m going to try to replace the cable modem and eliminate the dumb switch, but I’m just glad it’s working now.

    Thanks

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ColoRock

    Did you find a solution besides the unmanaged switch in between? I believe I’m having the same issue, but the unmanaged switch trick didn’t work for me.

    My connection goes down at approximately 20 min intervals, about 30 seconds each outage. Was your experience the same? Thanks!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    philipp.gerard

    It seems I had the same problem here. Putting a simple switch between my AVM FritBox 6660 (running as a cable modem + router, because bridge mode does not work well) and my Firewalla Gold has solved my constant problems with seemingly random packet losses.

    Firewalla team, could you elaborate what the reason for this is? The modem is state of the art here in Germany and it's not a simple process to replace modems from network providers (even though I own this one).

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ColoRock

    I don’t think my issue is identical, but similar. I tried an unmanaged switch as well as a managed switch between my modem (actually a fiber optic ONT) and FWG. Neither solved the issue, even when setting port speeds manually on the managed switch (my ISP also tried manual port speed settings on the ONT to match). I put an old, simple router between instead of a switch, and the intermittent loss stopped. It seems that FWG and my modem have an incompatibility when directly connected to each other whether in DHCP mode or static IP. If a different router handles the DHCP connection to the ISP, it’s fine. So, I’m double NAT right now, but not any major drawbacks to that for me currently.

    This started for me minutes after the FWG fall 2021 release. I see new software was pushed out December 2021. I’ll see what happens if I remove the second router later today.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.